2021-10-27 14:09:48• hírek • közlemény

Tehetséges, hagyományos népi mesterségeket gyakorló fiatalokat díjazott Magyar Lóránd

Összesen 12 szatmári, hagyományos népi mesterségeket ápoló, illetve tanuló fiatal vett részt az Erdélyi Hagyományok Háza pályázatán, mely egyfajta felmérés volt. Lehetőséget teremtett megmutatni pályamunkáik által, hogy milyen szinten állnak az illető mesterség elsajátításával, milyen értéket képviselnek az általuk készített termékek.

A XIV. Vándorlegény Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra érkező pályamunkákat szakértő, a népművészet beható ismerőiként számon tartott zsűri értékelte, a szatmári 11 és 23 év közötti fiatalok munkáját pedig szerdán Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a Szatmári Termék projekt kezdeményezője is díjazta.


A rendezvény helyszíne a Borókagyökér Egyesület székhelye, a Szejke Tanya volt, ami nem véletlen: a népi értékek őrzésének, elsajátításának fellegvárában tanulták ezek a fiatalok a bútorfestést, a fafaragást, a fazekasságot, a kosárfonást, a tojásírás, a nemezelést vagy a népviseletek készítését.


A díjazott fiataloknak jól felkészült mesterek adták át a tudást, akik a Bethlen Gábor Alap, a Csoóri Sándor Alap, illetve a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával tanulták meg különböző képzéseken, hogy hogyan lehet jó pedagógusként továbbadni a felhalmozott tudást. 


A pályamunkák elbírálásakor a zsűri különös figyelmet fordított a régió népművészetére jellemző díszítő motívumok használatára, a természetes anyagok felhasználására és a hagyományos technikák alkalmazására.


„A hagyományos népi mesterségeket csak úgy lehet megmenteni az eltűnéstől, ha megismertetjük ezeket a fiatalokkal, akik az elért eredményeikért elismerést is kapnak. Mi a Szatmári Termék projekt elindításakor elhatároztuk, hogy bátorítani, támogatni fogunk minden olyan kezdeményezést, amely felhívja a figyelmet a hagyományos mesterségeket művelők munkájára, és népszerűsíteni fogjuk ezeket a mesterségeket a fiatalok körében. A Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület részéről ezért is díjaztuk ezeket a fiatalokat, hogy érezzék: az általuk végzett munkát nagyra értékeljük. A Szatmári Termék létrehozásával egy olyan közösség alakult ki, akiknek a munkáira büszkék lehetünk. Most pedig örömmel látjuk, hogy van utánpótlás, vannak fiatalok, akik elkötelezettek a hagyományos mesterségeink életben tartása iránt.”


A pályamunkák elbírálásakor szerzett kitűnő minősítéseknek köszönhetően a fiatal népi mesterek alkotásai több erdélyi városban lesznek megtekinthetők, a legjobb alkotók munkái pedig Debrecenben, a Vándorlegény Gyermek és Ifjúsági Népi Kézművesek Országos Kiállításán lesznek láthatók.


A Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület ezúton is köszöni a Szatmári Termék védjegyhez tartozó helyi termelőknek, hogy segítettek az ajándékcsomagok összeállításában, ezzel is elismerve a fiatal alkotók munkáját és a most elért kitűnő eredményeket.








Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: